Pivný syr Mordicus je remeselný starý syr s pridaným pivom Mordicus. Ide o sýte tmavé pivo, ktoré sa varí v mestskom pivovare Stadsbrouwerij vo Wageningene. Jeho pridanie do syra mu dodáva jedinečnú ovocnú chuť, ktorá je ideálna na tapas alebo syrový tanier. Do tohto syra sa nepridávajú žiadne umelé farbivá, dochucovadlá a konzervanty. Výrobný proces je úplne remeselný, čo z neho robí veľmi čistý syr, ibaže s nádychom piva! Ak ste skutočným milovníkom piva, ale aj veľkým fanúšikom syrov, potom bude tento pivný syr Mordicus pravdepodobne vaším novým osobným favoritom!
Gouda 10 ročná
Gouda alebo, ako hovoria miestni, „How-da“ je holandský syr pomenovaný podľa mesta Gouda v Holandsku. Ide o jeden z celosvetovo najobľúbenejších syrov, ktorý predstavuje 50 až 60 % svetovej spotreby syra. Existuje niekoľko druhov Goudy, klasifikovaných podľa veku. Z nich si zarytí priaznivci Goudy najradšej vyberajú odležanú Goudu, pretože majú pocit, že trvá roky, kým sa dozrievaním prejavia komplexné chute syra. Vyzretá Gouda sa pripravuje podobne ako ostatné syry Gouda - oddelením tvarohu a srvátky pomocou procesu zahrievania. Rovnako ako všetky ostatné syry, vyzeratá Gouda získava svoju farbu pridaním farbiva nazývaného annatto. V priebehu zrenia sa v syre Gouda vytvárajú kryštály laktátu vápenatého tvorené kyselinou mliečnou obsiahnutou v syre...
Gouda alebo, ako hovoria miestni, „How-da“ je holandský syr pomenovaný podľa mesta Gouda v Holandsku. Ide o jeden z celosvetovo najobľúbenejších syrov, ktorý predstavuje 50 až 60 % svetovej spotreby syra. Existuje niekoľko druhov Goudy, klasifikovaných podľa veku. Z nich si zarytí priaznivci Goudy najradšej vyberajú odležanú Goudu, pretože majú pocit, že trvá roky, kým sa dozrievaním prejavia komplexné chute syra. Vyzretá Gouda sa pripravuje podobne ako ostatné syry Gouda - oddelením tvarohu a srvátky pomocou procesu zahrievania. Rovnako ako všetky ostatné syry, vyzeratá Gouda získava svoju farbu pridaním farbiva nazývaného annatto. V priebehu zrenia sa v syre Gouda vytvárajú kryštály laktátu vápenatého tvorené kyselinou mliečnou obsiahnutou v syre. Na jazyku ich pocítite ako príjemné chrumkanie, ktoré je špecifické pre voskované syry. Kôra z 10-ročnej Goudy však nie je vhodná na konzumáciu. Čím dlhšie sa syr uchováva v pivniciach v procese dozrievania, tým je aromatickejší a má plnejšiu chuť. Podobne aj stará Gouda, napríklad už 4-ročná, má výraznú chuť, ktorú si milovníci syra najradšej vychutnávajú pri jedení samostatne, pretože v porovnaní s karamelovou a robustnou chuťou starej Goudy sa prílohy k syru zdajú byť chuťovo nevýrazné. Syr Gouda sa ako tvrdý syr hodí k pivu a červeným vínam. Chuť vyzretej Goudy však dostane nový rozmer v spojení s niektorými bielymi a ovocnými vínami.
Tento syr ma prirodné nízky obsah laktozy.
Tabuľka dát
- Krajina pôvodu
- Holandsko
- Úprava
- Pasterizovaný
- Laktózové
- Nie
- Doba zrenia
- 10 rokov
- Tuk
- 48%