Košík

Ako krájať a servírovať syry?

Aby syr lahodil nielen chuťovým pohárikom, ale aj na pohľad, máme pre vás niekoľko tipov na krájanie a servírovanie. Dokonca aj jeden syr môže mať na rôznych miestach rozličnú konzistenciu a chuť – uprostred býva syr jemnejší ako na okrajoch, preto pri krájaní dbáme na to, aby syr obsahoval okrajovú časť s kôrkou aj vnútro.

Na syrovú dosku nakrájajte blok tvrdého syra na malé štvorcové kúsky veľkosti jedného hltu. Bochníkové i štvorcové tvary syrov nakrájajte na menšie trojuholníky. Výsek z bochníka najprv nakrájajte na hrubšie prúžky, z ktorých potom odkrojíte kúsky veľkosti jedného hltu. Ak máte mäkký syr v tvare rolky, napríklad kozí syr, nakrájajte ho na plátky hrubé cca 1-2 cm. Každý plátok potom nakrájajte na menšie trojuholníky, aby obsahovali aj kôrku, aj vnútro. Z úzkych, vysokých syrových klinov modrého syra odkrajujte plátky pozdĺž kratšieho okraja. Vzniknú tak rovnomerné malé trojuholníčky.

Ako krájať syry?


Na krájanie rôznych druhov syrov je dobré použiť buď samostatný nástroj, alebo ho pred nakrojením ďalšieho druhu poriadne očistiť, aby ste sa vyhli preneseniu chutí prípadne spórov plesní na iný druh syra, čím by došlo ku skresleniu jeho pôvodnej chuti.

Na syrovej doske nekombinujte spolu viac ako šesť druhov syrov, aby sa ich chute zároveň neprebíjali. Ochutnávať by sa mali tiež podľa určitých pravidiel, aby syry jemnej chuti neboli prebité výraznejšími a pikantnejšími syrmi. Začínať ochutnávku sa odporúča ľahkými a krémovými syrmi. Potom môžeme pokračovať syrmi s bielou plesňou (Hermelín, camembert alebo brie). Pokračujme zrelými syrmi (napríklad gruyere) a ako posledné podávame syry s modrou plesňou. Pokiaľ nakrájané syry neskonzumujete v ten deň, prikryte ich skleneným zvonom (kupolou). 

Doska na krájanie syra vyrobená z dreva zaručí dostatočne pevný povrch, zároveň menej otupí nože v porovnaní s krájaním na tvrdších povrchoch. Pre servírovanie mäkkých syrov je zase skvelá mramorová alebo keramická doska, ktorej chladný povrch bráni vytekaniu jemného vnútra.

Zdroj: internet

Krájanie syrov

Krájanie syra

Táto webová stránka používa súbory cookie, aby sme vám zabezpečili čo najlepší zážitok z našej webovej stránky. Podrobnosti nájdete tu.