Košík

Čím krájať syry?

V súčasnosti nájdeme na trhu veľké množstvo syrov rôznych tvarov a konzistencií. Dostupných je aj viacero nástrojov, ktorými syry môžete krájať. Jeden syr môže mať na rôznych miestach rozličnú konzistenciu i chuť – uprostred býva obvykle jemnejší ako na okrajoch, preto pri krájaní dbáme na to, aby syr obsahoval okrajovú časť s kôrkou aj vnútro.

Dôležité je aj správne načasovanie. Syry sa budú ľahšie krájať ihneď po vybratí z chladničky, než keby ste ich nechali nejaký čas odležať pri izbovej teplote. Ak by išlo krájanie zachladeného syra nožom ťažko, pomôcť si môžete namočením čepele noža do teplej vody. Nakrájaný syr však nepodávajte hneď! Počkajte aspoň dvadsať až šesťdesiat minút, aby sa dokonale rozvinula jeho chuť a aróma.   

Nože a vidlička na syr



Struna / strunový krájač / drôtik na krájanie vám pomôže najmä pri krájaní mäkkých syrov bez kôrky (napr. syrov s modrou plesňou), ktoré sa pri krájaní nožom zvyknú lepiť na čepeľ. Struna dokáže do syra zakrojiť presne a bez toho, aby sa vám rozpadol pod rukami. Poslúži aj na odkrojenie syrov typu ementál, gouda či eidam. Drôt na krájanie je veľmi praktický pri manipulácii s veľkými kolesami alebo blokmi syra. Zabezpečuje hladký a čistý rez bez prílišného tlaku tak, aby sa nezdeformoval tvar syra. Pri niektorých drôtoch sa dá nastaviť napätie, čo umožňuje prispôsobiť rezný tlak podľa typu syra.

Strunový krájačStrunový krájač na syr

 

Tenký nôž na syr / nôž na syr s výrezmi v čepeli zabraňuje prilepeniu syra a je ideálny na krájanie syrov s mäkkým vnútrom (napríklad Hermelín). Ostré zakončenie noža slúži na napichnutie odrezaného kúska. Na syrovú dosku nakrájajte pomocou tohto nožíka malé štvorcové alebo guľaté mäkké syry typu Hermelín či iné syry s plesňou na povrchu na kúsky v tvare trojuholníka (ako tortu), aby každý kúsok obsahoval kôrku aj krémové vnútro.

Nôž na syr s výrezmi

 

Nôž v tvare sekáčika s masívnym ostrím je šikovným pomocníkom pri krájaní tvrdších syrov (napríklad vyzretý čedar, gouda alebo parmezán). Jeho ostrá hrana uľahčuje prerezanie hustej štruktúry týchto syrov. Sekáčik vám poslúži aj na krájanie plesňových syrov s kôrkou.

Nôž na syr v tvare sekáčika

Nôž na syr

 

Škrabka so širšou plochou, v ktorej je otvor s čepeľou, slúži najmä na krájanie tvrdých syrov. Na sendviče sú vhodné plátky syra bez kôry. Plátky zaručia, že chuť syra sa plne rozvinie na jazyku, zasiahne čo najviac chuťových pohárikov a chuťový zážitok je tak intenzívnejší. Plátky však krájajte tesne pred podávaním, aby zbytočne nevyschli.

Škrabka na syr

Škrabka na krájanie syra



Ďalšou možnosťou je škrabka/ hoblík, kde je oceľová časť upevnená na drevenej doštičke. Výšku noža si viete nastaviť. Tvrdé a polotvrdé syry, ktoré si zakúpite odkrojené v podobe hrubšieho klinu, môžete pomocou hoblíka na syr nakrájať na tenšie plátky.

Hoblík na syrHoblík na syr



Nôž v tvare slzičky s krátkou, hrubou čepeľou so špicatým hrotom vám pomôže odkrojiť aj ten najtvrdší syr, ktorý býva veľmi drobivý (napríklad parmezán).

Nôž na syr v tvare slzičky 

Nôž so širokou, plochou čepeľou slúži na natieranie mäkkých syrov, ako je kozí syr alebo smotanový syr. Pomáha predchádzať poškodeniu sušienok alebo pečiva.

Nôž s plochou čepeľou


Zdroj: internet

Táto webová stránka používa súbory cookie, aby sme vám zabezpečili čo najlepší zážitok z našej webovej stránky. Podrobnosti nájdete tu.